Holi a színek ünnepe…is

  Holi kicsit olyan mint nálunk a busójárás. Időpontja a teliholdhoz kötődik, ezért mozgó ünnep: február utolsó és március első hete körül, amikor éppen telihold van, 2016-ban ez a Telihold, Március 23.-án volt.

  Maga a fesztivál egész Indiában zajlik, a legtöbb helyen egy napig tart, de Vrindavan környékén, ahol Krisna megszületett és ahol felnőtt, ez az ünnep 1 hétig tart!

  holi1

  Több magyarázat is van az ünnep eredetéről:  a szanszkrit irodalomban vaszantótsza a (a tavasz ünnepe) a neve. Eredetéről többféleképpen vélekednek. A legelterjedtebb történet elmondja, hogy az ünnep neve egy Holiká nevű démonnőtől származik. Holiká Hiranjakasipu démonkirály leánytestvére volt. A királynak volt egy Visnu-hívő, istenfélő fia, akit Prahládának hívtak. Apja nem nézte jó szemmel, és elhatározta, hogy elpusztítja. Mivel Hólikának olyan démoni ereje volt, amely megvédte a tűz lángjaitól, a gonosz király azt eszelte ki, hogy Holiká vegye ölébe a kisfiút, és vele együtt üljön rá egy égő máglyára. Így is történt, de isteni beavatkozásra ezúttal Holiká porrá égett, a fiú pedig sértetlenül került ki a tűzből. Egy másik történet szerint Holiká egy gonosz démon volt, aki gyakran sújtotta szárazsággal a földet. Az ünnep így az ő kiengesztelésére szolgálna.

  holi3

  Az ünneplés este veszi kezdetét, hatalmas máglyákat gyújtanak. Így idézve meg a démon égetését. Közben kiabálják: „győzd le Holikát!”

  Ezután színes festék porral és színes festékes vízzel locsolják egymást, magukat és mindent, így emlékezve Krishna cselekedeteire. A két legtöbbet szórt szín a vörös és a lila.

  Blowin' in the Wind

  Ilyenkor nem számít a kasztrendszer, nincs különbség gazdag és szegény közt, az utcákon a festékréteg alatt mindenki egyforma, és szabadon érintkezhetnek egymással.

  A legtöbben ezekre az alkalmakra új fehér ruhában érkeznek, ezzel is egy felajánlást téve.

  Happy Holit mindenkinek

  Lost in the Skies

  Öleléssel <3

  Csilla

  Oszd meg ha tetszett