Mit is jelent a szó: Sarana…

  Van egy kifejezés a buddhizmusban, a menedékvétel. Számos dologban veszünk menedéket a mindennapokban. A kapcsolatainkban, a családunkban, a munkánkban, az otthonunkban, a hobbinkban, és még hosszan sorolhatnánk. De ezek a dolgok nem állandóak. Minden változik, amiről ma még úgy gondolkodunk, hogy a miénk az holnapra már elveszhet. Akkor túllépve a veszteség fájdalmán gyorsan új menedék után nézünk. Buddha arra tanít, hogy semmi sem állandó, csak a tudatunk belső gazdagsága.

  Útunk során rengeteg tanítással találkozhatunk. Sokat a magunkénak érezhetünk, és hihetünk bennük anélkül, hogy megkérdőjeleznénk. De időről-időre átértékelődik bennünk minden. Akkor minden amit addig tanultunk értelmét veszti. Ha tudatosak igyekszünk lenni, akkor ezek a folyamatok nem véletlenszerűek. Nem fogadjuk el amit mondanak, hanem magunk is megvizsgáljuk. Megvizsgáljuk a szavak jelentését számunkra. Időről időre átírjuk a kis értelmező szótárunkat. Ma olyan gyorsan, és annyi helyről érnek minket az impulzusok, hogy észre se vesszük mennyi szóval gyarapodik a szókincsünk napról napra. Divatos sokat hallott szavak, bekusznak a tudatunkba. Elkezdjük használni őket, és olykor azonosulunk is velük. Sok mindennel azonosuluk. Szavak, meghatározások, gondolatok amikkel meghatározzuk magunkat. Vajon valóságos lehet e valami ami szavakkal, gondolatokkal azonos?

  De használhatjuk jól ezt az azonosulást. Elengedhetünk minden gondolatot. Azokat is amik eddig meghatározotak minket, amikkel azonosítottuk magunkat. Dönthetünk úgy, hogy megkeressük az egyetlen létezőt és vele azonosulunk. Dönthetünk úgy, hogy félretéve minden gondolatot, elindulunk és megkeressük a lelkünket. Menedéket veszünk a tiszta tudatban. Nekem ez nem más mint lélekmenedék. Túl a gondolatokon, a szavakon. Csak időzni. Időzni a térben. Időzni a csendben.

  Erre a szellemiségre fognak épülni a programok. Hamarosan hozom őket nektek.

  Ez az a hely ahol békére lelhetsz. Ahol az lehetsz aki mindig is voltál. Ez az a hely ahol félelem nélkülivé válhatsz, mert felismered semmi nem tud ártani neked. A hely ahol időtlenné válsz. A szeretet helye. Lélek-menedék.

  (A páli sarana (szanszkrit: sharana, seml. n.) szó a shai gyökből származik, amely a védeni, óvni, védelmezni jelentésekkel rendelkezik. A sarana tehát eredetileg védelmet, oltalmat, menedéket jelent-Vén. Vajramála) 

  Öleléssel <3

  Csilla

  buddha2

  Oszd meg ha tetszett